gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

koncentacijaЗа сите што работите, било каква работа или учење клучен збор за успех е концентрација. Многу лесно можеме да ја изгубиме, а тешко да ја вратиме. Некогаш ни литро вода не може да ни помогне.
Еве неколку совети кој ќе Ви помогнат да ја постигнете и задржите концентрацијата:

Најдобро е да се држите секогаш до истиот распоред. Секогаш наутро станувајте во исто време, без разлика дали работите тој ден или не. Така ќе го навикнете организмот и ќе створите навика.
Кога ќе работите некоја работа тогаш потполно предадете и се. Немојте да размислувате за други грижи, обврски. Насочете се кон она што го работите.

Ако почувствувте пад на концентацијата немојте да се форсирате. Земете пауза и не размислувајте на работата. Ако имате можност излезете и прошетајте. После тоа одморете се и вратете се на работа.

Кога повторно ќе почувствувате замор откажете се и продолжете друг ден. Нема потреба да се силите ако не е итно.
Најдобро би било секој ден во исто време да почнете да работите, да учите и во исто време да правите пауза. И колку што е можно тоа работете го на истата работна маса, затоа што така значително ќе го скратите времето за подготовка.

Share this post

Слушај радио во Живо

bg_radio

and.play_google

and.qrcode

Facebook Like box